Αγορά Ακινήτου: Δυο μήνες μετά το συμβόλαιο, ο καθορισμός του φόρου

Αντιδράσεις από τους κύκλους των συμβολαιογράφων έχουν εκδηλωθεί με αφορμή το χρονικό «χάσμα» που δημιουργείται από την αγορά ενός ακινήτου έως και τον υπολογισμό του φόρου του εν λόγω ακινήτου.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της Απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων  (ΑΑΔΕ) με αριθμό 1137/2020 (ΦΕΚ Β 2423/18-6-2020), των τμημάτων του κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ. προκύπτει ένα περιθώριο 60 ημερών για τον τελικό υπολογισμό του φόρου ακινήτων.

Στην απόφαση «απάντησαν» με επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό 384 συμβολαιογράφοι από όλη τη χώρα καταγγέλλοντας ότι μπορεί η αρχική επιδίωξη της ΑΑΔΕ μετά από δεκαετίες να φιλοδοξεί να μετατρέψει σε ηλεκτρονική τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου αποτρέποντας τόσο την ταλαιπωρία των εμπλεκόμενων μερών όσο και τις αμέτρητες επισκέψεις στην εκάστοτε ΔΥΟ, ωστόσο, εντοπίζονται αστοχίες.

Στη διάρκεια του διαστήματος αυτών των 2 μηνών (60 μέρες) θα έχουν υπογραφεί τα σχετικά συμβόλαια, τα ακίνητα θα έχουν καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο, δηλωθεί στο Ε9, ενώ η μετακίνηση του αγοραστή εκτός χώρας αποτελεί ένα ενδεχόμενο -αναφέρουν μεταξύ άλλων οι συμβολαιογράφοι στην εν λόγω επιστολή. Μεταξύ άλλων θέτουν σειρά ερωτημάτων, όπως ποιες ενέργειες γίνονται αν δε γίνει αποδεκτό για κάποιον αγοραστή το δικαίωμα της απαλλαγής λόγω απόκτησης πρώτης κατοικίας; Ή ακόμα, δεδομένου ότι το σύστημα αντικειμενικών αξιών δεν έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα πως θα πρέπει να προχωρήσουν στην περίπτωση που υπάρξει μια σημαντική αλλαγή του φόρου στο διάστημα των 60 ημερών; Θα ακυρώνεται η μεταβίβαση; Ή ο αγοραστής θα επιβαρύνεται την οικονομική διαφορά, που θα προκύπτει;  

Καταλήγοντας στην επιστολή προτείνουν: «η εκκαθάριση της δήλωσης να γίνεται σε ένα μόνο στάδιο, με την οριστικοποίηση του φόρου και την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας οφειλής, επιμηκύνοντας, έστω, τον χρόνο συναλλαγής από τρεις σε δέκα ημέρες από την υποβολή της δήλωσης. Άλλωστε και για λόγους ταχύτητας αλλά και ασφάλειας των συναλλαγών, ο έλεγχος του περιεχομένου της δήλωσης και της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, καθώς και η οριστικοποίηση του φόρου πρέπει να γίνονται μαζί με τον έλεγχο της πληρότητας του φακέλου και να μην ασχολείται η φορολογική αρχή με τον ίδιο φάκελο σε δύο δόσεις, μεσολαβούντος μάλιστα μεταξύ αυτών χρονικού διαστήματος δύο μηνών.

Η Pointers Property ServicesA.E, μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στον τομέα της διαχείρισης, εκτίμησης και προώθησης ακινήτων, με άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις κάθε πελάτη.