Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις οικοδομές
25 Οκτωβρίου 2019


Την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ 24% σ’ όλες τις οικοδομικές άδειες, καθώς και σ’ όσες έχουν εκδοθεί από 1.1.2006 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist, το βράδυ της Τετάρτης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αναστέλλεται, και για τα επόμενα τρία χρόνια, ο ΦΠΑ 24% σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και για τις παλαιότερες, όσες εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2006. Με άλλα λόγια, στο εξής απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη. Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή, o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου.

Στην ίδια εκδήλωση ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, θα προσελκύσει επενδύσεις, θα αυξήσει την απασχόληση και θα ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ακίνητα που εκτός των άλλων, όπως είπε αποτελούν, κατά κανόνα και το ενέχυρο των τραπεζικών δανείων, τόνισε πως η αγορά αυτή ήδη ανακάμπτει δεδομένου ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7,7% το Β΄ τρίμηνο του 2019. Εξέφρασε, τέλος, την ανάγκη τολμηρών μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ