Αυξημένη η ζήτηση ελληνικών ακινήτων διεθνώς

Στο top 5 των χωρών με τις περισσότερες διαδικτυακές αναζητήσεις για αγορά ακινήτου βρίσκεται η Ελλάδα –μαζί με την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Η έγκαιρη διαχείριση της πανδημίας του COVID-19 με συνέπεια την αποκατάσταση της φήμης της χώρας παγκοσμίως, το χαμηλό κόστος διαβίωσης σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα φυσικής ομορφιάς φαίνεται ότι έχουν «ανεβάσει» τη χώρα ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των ξένων όχι μόνο ως τουριστικό προορισμό, αλλά και ως τόπο μόνιμης διαβίωσης. Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν το αυξημένο «ενδιαφέρον» θα μεταφραστεί και σε συμβόλαια.

Το γεγονός, πάντως, επισημαίνουν όχι μόνο εγχώριοι κύκλοι, αλλά και παράγοντες της αγοράς ακινήτων διεθνώς. Βάσει στοιχείων, που παρουσίασε η βρετανική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Rightmove έχει σημειωθεί αύξηση της τάξεως του 340% για τα ακίνητα στις συγκεκριμένες χώρες συγκριτικά μόλις με τα στοιχεία του περασμένου μήνα.

Για άνοδο ζήτησης «μιλάνε» τα διεθνή ΜΜΕ

Την αυξημένη ζήτηση έρχονται να επιβεβαιώσουν και δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Deutsche Welle», μόνο στη Βρετανία  υπάρχει αύξηση 200% για αναζήτηση μιας κατοικίας στην Ελλάδα, την οποία και περιγράφουν ως «τη μεγαλύτερη αγορά ακινήτων της τελευταίας δεκαετίας» στην περίοδο του κορωνοϊού.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι από την ημέρα που η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε τις νέες ταξιδιωτικές της οδηγίες στα τέλη Ιουνίου έχουν σημειωθεί περισσότερες από 1 εκατ. αναζητήσεις». Ανάλογο ενδιαφέρον φαίνεται να εκδηλώνεται και από Ελβετούς, Γερμανούς, Γάλλους και Αυστριακούς.

«Η καλή ζωή στην Ελλάδα με κόστος λιγότερο από 1.000 δολάρια το μήνα» είναι ο τίτλος ενός ακόμα, θετικού πρόσφατου δημοσιεύματος στη διαδικτυακή έκδοση του «International Living», όπου παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα της διαβίωσης στην Ελλάδα συγκριτικά αυτή τη φορά με τις ΗΠΑ. Η συγγραφέας του άρθρου, Lynn Roulo αναφέρεται στην προσωπική της εμπειρία- απόφαση να μετακομίσει στην Αθήνα και δη εν μέσω κρίσης, την οποία ακολούθησε και η απόφαση της να επενδύσει σε δυο ακίνητα προς εκμετάλλευση στην πλατφόρμα του Airbnb.

Υποψήφιοι φορολογικοί κάτοικοι

Το καθεστώς του φορολογικού κατοίκου (non-dom), που έχει τεθεί σε ισχύ τους τελευταίους επτά μήνες αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα, ο οποίος οδηγεί στην αύξηση της ζήτησης των ακινήτων.

Σύμφωνα με το εν λόγω καθεστώς, ένας πολυεκατομμυριούχος μπορεί αν μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, να φορολογηθεί συνολικά για τα παγκόσμια εισοδήματά του, καταβάλλοντος πληρώνοντας κατ’ αποκοπή φόρο ύψους 100.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πραγματοποιήσει επένδυση αξίας  τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε ακίνητα ή και σε άυλα περιουσιακά στοιχεία (τίτλους, μετοχές κτλ). Μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού 21 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 18.

Επιπλέον, στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκά αντίστοιχα  θετική ανταπόκριση στην πρωτοβουλία για χορήγηση κινήτρων σε αλλοδαπούς συνταξιούχους που εγκαθίστανται στην Ελλάδα. Ήδη, πάντως, ως  επόμενο μέτρο η κυβέρνηση φέρεται –σύμφωνα με πληροφορίες- ότι διερευνά τη χορήγηση διαβατηρίου έναντι υλοποίησης μίας σημαντικού ύψους επένδυσης στην Ελλάδα –ήδη στην Κύπρο ισχύει και προβλέπει επενδύσεις ύψους 2 εκατ. Ευρώ.  

Ο γενικός διευθυντής της «Pointers Property Services», Δημήτρης Τσοκακτσίδης

υπογραμμίζει σχετικά: «H καταγεγραμμένη αύξηση της ζήτησης για Ελληνικά ακίνητα δεν είναι φαινόμενο μετά Covid-19  εποχής, αλλά τάση που εκδηλώθηκε το τελευταίο τίμηνο του 2018 και ισχυροποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, τροφοδοτείται από τη σημαντική διόρθωση τιμών στα ακίνητα, που έλαβε μέρος κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και από μία σειρά άλλων παραγόντων, όπως φορολογικά κίνητρα, επιχειρηματικές ευκαιρίες, υιοθέτηση διεθνών πρακτικών κ.α που συμβάλλουν στη ζήτηση και κατ’ επέκταση σε αποτύπωση θετικών δεικτών ανάπτυξης .

Το ζητούμενο για μας είναι η ζήτηση αυτή να έχει ικανοποιητικό δείκτη μετατροπής σε πράξεις, ώστε να ενισχυθεί η δυναμική της αγοράς και να αποροφήσει τις πιέσεις που δέχεται ακριβώς πάνω στο στάδιο ανάκαμψης. Η διάρκεια του υγειονομικού προβλήματος της πανδημίας covid-19,  είναι αυτή θα διαμορφώσει τελικά και την τάση που θα επικρατήσει στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία μας ενδιαφέρει.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, εξελίσσεται ένα “μπρα ντε φερ”, μεταξύ της τάσης για διόρθωση των τιμών αγοραίας και μισθωτικής αξίας λόγω των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και της αντίστασης σε αυτήν, που στηρίζεται τόσο στην επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης σε κυβερνητικό, αλλά και εθνικό επίπεδο, όσο και στην καταγεγραμμένη αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.

Αν θα έπρεπε εκτιμήσουμε την τάση που θα επικρατήσει, θα υποστηρίζαμε πως μεσοπρόθεσμα η αγορά θα είναι θετική, πρόβλεψη πάντως που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπόθεση πως δε θα προκύψουν δραματικά γεγονότα, που δεν έχουν να κάνουν με την τοπική αγορά, αλλά με τις διεθνής εξελίξεις.

Η ιστορία πάντως έχει καταγράψει πως οι επενδυτές που κρατούν ψύχραιμη στάση και αξιολογούν ορθολογικά την αγορά, σε βάθος χρόνου καταγράφουν πάντα κέρδη».

Η Pointers Property ServicesA.E, μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στον τομέα της διαχείρισης, εκτίμησης και προώθησης ακινήτων, με άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις κάθε πελάτη.