Αύξηση των ενοικιαστηρίων & αλλαγή στα κριτήρια επιλογής των ακινήτων

Αλλάζει άρδην το τοπίο στην αγορά των ακινήτων, δεδομένων των αναπόφευκτων συνεπειών της πανδημίας. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ήδη έχει σημειωθεί τον τελευταίο μήνα σημαντική αύξηση στον αριθμό διάθεσης των προς ενοικίαση διαμερισμάτων. Παράλληλα, τα κριτήρια επιλογής ενός διαμερίσματος φαίνονται ότι τροποποιούνται και αυτά ακολουθώντας τους ρυθμούς και τις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής μας.

Πιο συγκεκριμένα βάσει στοιχείων φαίνεται ότι η αύξηση στη διάθεση στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας ανέρχεται σε 30,80% και στον Πειραιά σε 27,20%, στη Θεσσαλονίκη σε  16,1%, στη Λάρισα σε 26,6% ακολουθούν ο Βόλος σε 23,53% και στο Ηράκλειο σε 20,3%. Η τάση αυτή είναι δικαιολογημένη δεδομένης της αναμενόμενης στροφής προς τις μακροπρόθεσμες μισθώσεις έναντι των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων (AirBnB), που έχει επιφέρει ο COVID-19 λόγω των επιπτώσεων στον τουρισμό.

Προβλέπεται, πάντως, ότι η σταδιακή άρση των μέτρων σε συνδυασμό με τη ζήτηση που έχει συσσωρευτεί θα λειτουργήσουν τονωτικά για την αγορά  και η αυξημένη προσφορά με τις ζητούμενες τιμές θα ευνοήσουν μια νέα ισορροπία.

Εν τω μεταξύ μια τάση, που διαφαίνεται, αλλά δεν είναι ακόμα  σίγουρο αν θα επικρατήσει είναι η διαφοροποίηση στα κριτήρια επιλογής ενός ακινήτου για ενοικίαση ή αγορά ως κατοικία. Κάποιοι εκτιμούν ότι όλο και περισσότερο πλέον οι μελλοντικοί ενοικιαστές-αγοραστές θα αναζητούν κατοικίες, που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για «εργασία από το σπίτι» και μια γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο. Στα χαρακτηριστικά αυτά προστίθενται και ο διαθέσιμος «εξωτερικός» χώρος –είτε πρόκειται για κήπο είτε για μεγάλες βεράντες- ενώ και ένας χώρος εκγύμνασης μπορεί να αποτελεί επιπλέον ζητούμενο από τους ενδιαφερόμενους προς ενοικίαση-αγορά. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπάρχει μια στροφή στην αναζήτηση ακινήτων μακριά από το αστικό κέντρο, όπου ακίνητα με τα παραπάνω κριτήρια θα είναι διαθέσιμα σε μεγαλύτερο αριθμό.

Η Pointers Property ServicesA.E, μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες» είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στον τομέα της διαχείρισης, εκτίμησης και προώθησης ακινήτων, με άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις κάθε πελάτη.