Εμπιστοσύνη στους μεσίτες, αύξηση των ενοικίων και υποχώρηση του φαινομένου «Αirbnb», βάσει έρευνας

Σχέδια ενοικίασης ή αγοράς ακινήτου φαίνεται ότι κάνει ένας στους τρεις Θεσσαλονικείς για τα επόμενα δυο χρόνια, βάσει στοιχείων της έρευνας, που ολοκλήρωσε η «Interview» για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Τιμών & Εκτιμήσεων Ακινήτων της Ν.Α. Ευρώπης.

Από την έρευνα –που πραγματοποιήθηκε την χρονική περίοδο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2020 στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης- προκύπτει ότι ποσοστό της τάξεως του 75% εκτιμά αρκετά έως πολύ δύσκολο να βρει ακίνητο της αρεσκείας του είτε προς αγορά είτε προς ενοικίαση. Επιπλέον, το 82% των πολιτών δηλώνει ότι οι τιμές των ενοικίων είναι υψηλές, ενώ μόλις το 16% θεωρεί ότι οι τιμές είναι λογικές και το 2% χαμηλές. Αντίστοιχα ως προς τις τιμές των πωλήσεων ποσοστό 42% κρίνει ότι είναι λογικές, 45% υψηλές και 13% χαμηλές.

Έως και 30% αύξηση ενοικίων

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μετά από τη μεγάλη πτώση στη διάρκεια της κρίσης, οι τιμές των ενοικίων έχουν πλέον αυξηθεί έως και 30%. Μεταξύ των παραμέτρων, που έχει επηρεάσει την αυξητική αυτή τάση συγκαταλέγεται και η μείωση της ιδιοκατοίκησης. Πιο συγκεκριμένα, το 44% των Θεσσαλονικέων νοικιάζει και μόλις το 56% μένει σε ιδιόκτητη κατοικία, όταν κάποια χρόνια το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης έφτανε πανελλαδικά το 80%. Όσον αφορά στις τιμές πώλησης των σπιτιών η αύξηση δεν ξεπερνάει το 10%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, το γεγονός ότι οι μεσίτες έχουν αρχίσει να κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού, αφού το 42% των πολιτών απευθύνεται σ’ αυτούς για ενοικίαση ή αγορά ακινήτου και από το ποσοστό αυτό το 75% έχει μείνει ικανοποιημένο.

Μειωμένο το ενδιαφέρον για το «Αirbnb»

Ως προς τις επενδύσεις που θα γίνουν στα ακίνητα, το 88% διευκρινίζει ότι δεν θα προβεί σε ανακαίνιση για το χρονικό διάστημα των επόμενων δυο ετών και μόνο ένα 12% δηλώνει ότι θα το κάνει. Ας σημειωθεί ότι αυτό το 12%, πάντως, ισοδυναμεί σε 20.000 – 30.000 ανακαινίσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα. Ερωτηθέντες, όμως, αν θα επέλεγαν να βάλουν το ακίνητό τους σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, το 70% απάντησε όχι και μάλλον όχι, ενώ μόνο το 30% ναι ή μάλλον ναι.