Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ: Ακόμα 5.799 αιτήσεις

Το «πράσινο φως» για την υπαγωγή επιπλέον 5.799 αιτήσεων στο Β’ κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» έδωσε η επενδυτική επιτροπή του Ταμείου «Εξοικονομώ ΙΙ», προκειμένου το φθινόπωρο να «ανοίξει» και ο Γ’ Κύκλος στη γενικότερη ευρωπαϊκή φιλοσοφία της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Πρόκειται για  επενδύσεις συνολικού ύψους 103,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία η δημόσια δαπάνη (επιχορήγηση και δάνειο) θα αγγίξει τα 82,3 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, στο Β’ Κύκλο έχουν υπαχθεί 21.160 αιτήσεις και έχουν ολοκληρωθεί 707 έργα συνολικού προϋπολογισμού 6,3 εκατ. ευρώ. Η επιτροπή ενέκρινε, επίσης, την υπαγωγή μικρού αριθμού αιτήσεων στον Α’ κύκλο του προγράμματος.

Ως προς το συνολικό αριθμό των αιτήσεων σε υπαγωγή για τον κύκλο αυτό μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 42.680, που ισοδυναμούν σε  παρεμβάσεις ύψους 637,1 εκατ. ευρώ –εξ αυτών η δημόσια δαπάνη (επιχορήγηση και δάνειο) αφορά σε 459,9 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης υποβολών του Γ’ Κύκλου η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου υπογράμμισε: «Καταβάλλεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και η υπαγωγή των υπολοίπων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο Β’ κύκλο του “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ”  για να “βγει στον αέρα” το φθινόπωρο ο Γ’ Κύκλος του προγράμματος, με αυξημένο προϋπολογισμό και βελτιωμένη αρχιτεκτονική που θα διευρύνει την εμβέλειά το». Η ίδια συμπλήρωσε: «Οι δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης βρίσκονται στο επίκεντρο όχι μόνο της πολιτικής του υπουργείου μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που αποτελεί βασικό εργαλείο επανεκκίνησης της οικονομίας μετά τον κορονοϊό. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την γενναία πριμοδότηση των δράσεων στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ».