Η νίκη της Airbnb και το νέο νομοσχέδιο

Η πρόσφατη νίκη της Airbnb στο δικαστήριο της ΕΕ, που την αναγνώρισε ως υπηρεσία ηλεκτρονικών κρατήσεων και όχι ως μεσίτη ακινήτων, θα αποβεί καθοριστική για τη ρύθμιση του τοπίου γύρω από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Σε συνδυασμό, πάντα, με το νέο νομοσχέδιο, που αναμένεται να είναι έτοιμο αρχές του νέου έτους. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Airbnb πέτυχε, χτες, μια ιδιαίτερα σημαντική νίκη έναντι των Γάλλων ξενοδόχων, καθώς τοΔικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα τουριστικών μισθώσεων δεν υποχρεούται να συμμορφωθεί προς τους κανόνες του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη.

Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε πως η δραστηριότητα της Airbnb είναι μια «υπηρεσία διαμεσολάβησης», η λειτουργία της οποίας διέπεται από μια ευρωπαϊκή οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ η Ένωση για την Επαγγελματική Παροχή Υπηρεσιών Προσφοράς Καταλυμάτων και Τουρισμού (AHTOP), η οποία είχε προσφύγει στο Δικαστήριο, υποστήριζε ότι πρέπει να υπόκειται στην οδηγία που αφορά τους κτηματομεσίτες.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γι’ αυτή την απόφαση και θέλουμε να προχωρήσουμε συνεχίζοντας να εργαζόμαστε με τις πόλεις πάνω σε ξεκάθαρους κανόνες που επιτρέπουν στις οικογένειες και τις τοπικές κοινότητες να γίνονται παράγοντες ενός βιώσιμου τουρισμού», αντέδρασε η Airbnb με δήλωσή της.

Όσον αφορά στο νέο νομοσχέδιο, πάντως, κάθε εμπλεκόμενο με την υπόθεση υπουργείο -κυρίως αυτά των Οικονομικών και Τουρισμού- έχει τις δικές του επί μέρους προτάσεις επί του θέματος, γεγονός που απαιτεί τη σύνθεσή τους προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο νόμου.

Υπενθυμίζει, τέλος ότι για το μέλλον των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών τύπου Airbnb στις πολυκατοικίες καταλυτικό ρόλο θα παίξουν οι ίδιοι οι κανονισμοί των πολυκατοικιών, που είτε θα επιτρέπουν είτε θα απαγορεύουν τις μισθώσεις αυτές.