Και η αγορά ακινήτων «νοσεί» βαριά λόγω COVID-19

Αναπόφευκτες συνέπειες και στην αγορά των ακινήτων της Ελλάδας θα επιφέρει η πανδημία του Covid-19,  σύμφωνα με την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Με τις ξένες επενδύσεις, τον τουρισμό, αλλά και επιμέρους κλάδους της οικονομίας -που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την κτηματαγορά- να έχουν ήδη πληγεί από την πρωτόγνωρη κατάσταση που διαμορφώνεται, διαφαίνονται από τους πρώτους μήνες του 2020 οι πιέσεις των τιμών. Και είναι η διάρκεια των μέτρων και η επιτυχία περιορισμού του COVID-19 σε συνδυασμό με την επιστροφή σε μια ομαλή καθημερινότητα που θα καθορίσουν εν τέλει το μέγεθος αυτών των πιέσεων.

Βουτιά στα έσοδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων -όταν τα έσοδα από μισθώσεις για το Airbnb ξεπερνούσαν το 1,5 δισ. ευρώ- έχει ήδη σημειωθεί, αφού αυτά συνδεόταν άρρηκτα με τον τουρισμό και τις αφίξεις από το εξωτερικό. Αποτέλεσμα η προσφορά να υπερκαλύπτει την ελάχιστη πλέον ζήτηση και πολλοί ιδιοκτήτες να μην έχουν προλάβει να πραγματοποιήσουν την απόσβεση του κόστους εργασιών ανακαίνισης.

Και αν οι όποιες μελλοντικές συμφωνίες της κτηματαγοράς βρίσκονται πλέον «στον αέρα», αναγκαστικά, «παγώνουν» και οι προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις δεδομένου ότι τα υποθηκοφυλακεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους μέχρι και τις 2 Απριλίου, με πιθανό ενδεχόμενο τη χρονική μετάθεση της ημερομηνίας επαναλειτουργίας τους.

Στα παραπάνω προσθέστε ότι λόγω της παρούσας κατάστασης οι ενέργειες Κινέζων επενδυτών συνδεδεμένες με την εξασφάλιση άδειας διαμονής έχουν, εύλογα, μηδενιστεί. Βάσει στοιχείων της ΤτΕ το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» από τα μέσα του 2014, οπότε και τέθηκε σε ισχύ μέχρι και σήμερα είχε αποφέρει άνω των 2 δισ. ευρώ από το εξωτερικό -με 70% των αδειών διαμονής να αφορά σε Κινέζους. Το 2019 οι εισροές κεφαλαίων που συνδέονται με την απόκτηση ακινήτων έφτασαν τα 1,45 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μια άνοδο της τάξης του 29,4%, σε σχέση με την περασμένη χρονιά.