«Μπλοκαρισμένες» οι μεταβιβάσεις

Άλλος ένας παράγοντας -πέρα από τις συνέπειες του COVID-10 με την κατακόρυφη πτώση του τουρισμού και των επενδύσεων- ήρθε να «μπλοκάρει» την αγορά ακινήτων. Πρόκειται για τη γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με τους συμβολαιογραφικούς κύκλους, παρόλο που για περισσότερες από δυο εβδομάδες τα υποθηκοφυλακεία είναι πλέον ανοιχτά στο κοινό, οι μεταβιβάσεις ακινήτων δεν μπορούν να ολοκληρωθούν για λόγους, που σχετίζονται με τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτό συμβαίνει γιατί στις υποθέσεις κατά τις οποίες ο πωλητής είναι επαγγελματίας είναι προαπαιτούμενη και η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας –πέραν του φακέλου με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να πάρει την ασφαλιστική ενημερότητα θα πρέπει να επισκεφθεί το αρμόδιο γραφείο του ΕΦΚΑ, ώστε να πραγματοποιηθεί… χειρόγραφα έλεγχος για οφειλές πριν το 2016. Και αυτό γιατί για τις χρονιές πριν το 2016 δεν μπορεί να γίνει ο έλεγχος ηλεκτρονικά.

Βάσει πληροφοριών, οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι έχουν ήδη απευθυνθεί στη διοίκηση του ΕΦΚΑ απαιτώντας να υπάρξει άμεση λύση στο πρόβλημα. Προτείνουν, μάλιστα, να ενεργοποιηθεί ειδικό σύστημα προγραμματισμένων ραντεβού για την έκδοση των ενημεροτήτων μέχρι να φτάσουν στο σημείο να ολοκληρώνεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά η όλη διαδικασία.

Η Pointers Property ServicesA.E, μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες» είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στον τομέα της διαχείρισης, εκτίμησης και προώθησης ακινήτων, με άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις κάθε πελάτη.