Περισσότερα από 8.000 ακίνητα σε πλειστηριασμούς μέχρι τέλος του έτους

Ξεκινούν και πάλι οι διαδικασίες των πλειστηριασμών ακινήτων, που είχαν προσωρινά και λόγω lockdown «παγώσει». Μέχρι και το τέλος του Σεπτέμβρη προγραμματίζονται περί τους 4.413 πλειστηριασμούς μέσω της πλατφόρμας e-auction. Από αυτούς οι 2.040 αφορούν σε κατοικίες.

Συνολικά και βάσει προβλέψεων μέχρι τα τέλη του 2020 υπολογίζεται ότι ο αριθμός των πλειστηριασμών θα ξεπεράσει τους 8.000 –όταν το αντίστοιχο διάστημα το 2019 ήταν 11.908 και το 2018 12.315- και θα αφορούν από κατοικίες και καταστήματα μέχρι θέσεις πάρκινγκ και οικόπεδα / χωράφια.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον δεν προστατεύεται η Α’ κατοικία, όπως μέχρι τώρα ίσχυε βάσει του Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην βουλή έως τέλος Σεπτέμβρη και να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο,  η κύρια κατοικία του οφειλέτη συμπεριλαμβάνεται στην πτωχευτική περιουσία και μπορεί να εκποιηθεί, όπως όλα τα περιουσιακά του στοιχεία στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας. Αν, όμως, η κύρια κατοικία ανήκει σε ευάλωτο οφειλέτη αυτή θα καταλήγει στον φορέα «Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» κατόπιν αιτήματος του. Μέσω του φορέα αυτού θα αγοράζεται και στη συνέχεια θα ενοικιάζεται η κατοικία στον οφειλέτη για διάστημα έως 12 ετών. Μετά από αυτό το διάστημα ο οφειλέτης θα έχει την ευκαιρία να αγοράσει εκ νέου το ακίνητο σε προκαθορισμένη τιμή. Ο νόμος προβλέπει, μάλιστα και επιδότηση ενοικίου για τους πιο αδύναμους.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2021 «οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται. Βάσει όμως κριτηρίων, με πρώτο την κατάργηση του απόρρητου για κάθε περιουσιακό στοιχείο των ενδιαφερομένων, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μην διασώζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, όπως, δυστυχώς, έχει επανειλημμένα συμβεί».

Η Pointers Property ServicesA.E, μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στον τομέα της διαχείρισης, εκτίμησης και προώθησης ακινήτων, με άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις κάθε πελάτη.