Τεστ αντοχής για τα εμπορικά ακίνητα

Μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις του Covid-19 στην αγορά ακινήτων, σε τι ποσοστό έχουν επηρεαστεί οι τιμές και πως θα διαμορφωθούν οι τελικές αξίες των ακινήτων.

Εκπρόσωποι του κλάδου διευκρινίζουν ότι έως το τέλος του 2020 –οπότε  και θα αυξηθούν οι διαπραγματεύσεις των τιμών για τα νέα μισθωτήρια- θα είναι δυνατή μια πιο ψύχραιμη εκτίμηση της κατάστασης, αν και δεδομένου ότι κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει η πανδημία, οι συνέπειες δεν μπορεί να είναι απόλυτα μετρήσιμες.

Η Oxford Economics υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί πτώση 6% ετησίως στα εμπορικά ακίνητα και όλα δείχνουν ότι θα η πτώση θα αυξηθεί. Αναφέρει, ακόμα, ότι στην Ελλάδα μετά το 2008 και την κρίση, σημαντικές παίκτες της αγοράς δεν «άντεξαν» δημιουργώντας και σημαντικό πρόβλημα και στον τραπεζικό κλάδο –λόγω δανείων που συνδέονταν με εμπορικά ακίνητα. Εκτιμούν, όμως, ότι αυτή τη φορά το «ντόμινο» των επιπτώσεων δε θα έχει ανάλογο αντίκτυπο στις τραπεζικές συναλλαγές.

Στην Oxford Economics διαβλέπουν, ωστόσο, ότι αυτήν την φορά οι επιπτώσεις για κάποιους κλάδους εμπορικών ακινήτων μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.  Δεν αποκλείουν, μάλιστα, τα κόκκινα δάνεια που συνδέονται μ’ αυτούς τους κλάσους να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν το 20% που είχε σημειωθεί τις δεκαετίες του 1930 και του 1940. Δικλείδα ασφαλείας στο ενδεχόμενο αυτό φαίνεται ότι αποτελεί ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα και οι δείκτες δανείων των τραπεζών είναι «σε διπλάσια επίπεδα» συγκριτικά με μια δεκαετία πριν. Συνεπώς, θα είναι σε καλύτερη θέση, ώστε να απορροφήσουν τις όποιες ζημιές.

Εν τω μεταξύ βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι στιγμές οι τιμές κατοικιών δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα, ενώ και οι τιμές των γραφείων Α΄ κατηγορίας εμφανίζονται προς το παρόν σταθερές.

Η Pointers Property Services A.E, μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στον τομέα της διαχείρισης, εκτίμησης και προώθησης ακινήτων, με άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις κάθε πελάτη.