Τετράμηνη παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας

Μέχρι τον Απρίλιο του 2020 –αντί το τέλους του έτους- παρατείνεται το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την 4η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν για την Ελλάδα, με την οποία δόθηκε και η έγκριση για τον Προϋπολογισμό του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «προχώρησε σε συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες για να απλοποιήσει τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση».

Ας σημειωθεί ότι στις 20 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας –δηλαδή από το χρονικό διάστημα της 1ης Ιουλίου 2019 έως την 14 Νοεμβρίου 2019- ο αριθμός των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ανήλθε στις 48.040.

Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, συμπλήρωσε ότι η Έκθεση χαρακτηρίζεται ως η θετικότερη από τις τέσσερις εκθέσεις, που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα και προβλέπει επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, με βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών, αποτέλεσμα της στοχευμένης μείωσης φορολογικών συντελεστών από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία παρέμβαση στο πλαίσιο της μείωσης της γραφειοκρατίας έγινε την προηγούμενη βδομάδα με την κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης συμπληρωμένου εντύπου υπολογισμού αξίας γηπέδου, υπογεγραμμένου από συμβολαιογράφο, στις περιπτώσεις γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού, για τα οποία δεν προσδιορίζεται αξία ΕΝΦΙΑ, η οποία πλέον θα δηλώνεται από τον ίδιο τον οφειλέτη. Επιπλέον, πρόσφατες βελτιώσεις έγιναν για να επιλυθούν προβλήματα, που αντιμετώπιζαν ιδιοκτήτες οι οποίοι διαμένουν σε ενοίκιο μακριά από την κύρια κατοικία τους, αλλά και με εν διαστάσει ζευγάρια και συνιδιοκτήτες.