Τουρισμός και φοιτητές «παίκτες- κλειδιά» για την κτηματαγορά

Το ενδεχόμενο η κτηματαγορά να βρεθεί αντιμέτωπη με μείωση τιμών έως και 30% συζητιέται ήδη στους κύκλους των εκτιμητών, καθώς τόσο οι φοιτητές μεταθέτουν για το φθινόπωρο την αναζήτηση κατοικίας, ενώ ήδη αυξάνεται ο αριθμός των απλήρωτων ενοικίων. Υπάρχει, ωστόσο και μια μερίδα πιο αισιόδοξων, που κάνουν λόγο για σταθεροποίηση των τιμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, μπορεί οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα σπίτια ή καταστήματά τους προς ενοικίαση ή πώληση να κρατούν αρχικά τις τιμές στα ίδια επίπεδα, όμως, δεν είναι λίγες οι φορές, που προχωράνε σε μειώσεις έως και 30% επί της αρχικής προκειμένου να ολοκληρώσουν μια συμφωνία. Φαίνεται, λοιπόν, πως οι τιμές –λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία λόγω COVID-19- δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί. Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι εκπρόσωποι του χώρου που εύστοχα υποδεικνύουν ότι το επόμενο διάστημα και η έκβαση της τουριστικής κίνησης θα αποβεί καθοριστική στη διαμόρφωση των τιμών.

Δέλεαρ τα διαθέσιμα ανακαινισμένα ακίνητα

Και ενώ διαθεσιμότητα ακινήτων υπάρχει αυτήν την περίοδο, εκτός από τον τουρισμό και η ζήτηση από τους φοιτητές θα αναδειχτεί σε σημαντικό παράγοντα, που θα επηρεάσει την αγορά. Ωστόσο, η πλειοψηφία φαίνεται ότι θα μεταθέσει προς το Σεπτέμβρη ίσως και αργότερα την εύρεση κατοικίας και όχι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Γεγονός, που εξηγείται από την προσπάθεια να πληρώσουν λιγότερα ενοίκια, αλλά και να αποφύγουν το ενδεχόμενο σε ένα νέο lockdown να βρεθούν υποχρεωμένοι να πληρώνουν για σπίτια, που δε θα χρησιμοποιούνται, όπως έγινε και σ’ αυτό το ακαδημαϊκό εξάμηνο.  

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι με το «φαινόμενο του AirBnb» πολλοί ήταν οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε ανακαινίσεις με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα προς διάθεση ακίνητα για μακροχρόνιες μισθώσεις είναι πολύ καλύτερα απ’ ότι στο παρελθόν. Και τα σπίτια αυτά αποδεικνύεται ότι αποτελούν δέλεαρ, όχι μόνο γι’ αυτούς που αναζητούν ακίνητα, αλλά και για όσους είχαν συμβιβαστεί με επιλογές που δεν τους ικανοποιούσαν απόλυτα.

Η Pointers Property ServicesA.E, μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στον τομέα της διαχείρισης, εκτίμησης και προώθησης ακινήτων, με άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις κάθε πελάτη.