«Φανερώθηκαν» πάνω από 1,5 εκ. τ.μ.

Ξεπέρασαν το 1,5 εκ. τα αδήλωτα τ.μ. στην ψηφιακή πλατφόρμα από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας της αποδεικνύοντας, μάλιστα, ότι ξεπερνούν το 35% των συνολικών επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων και μη ακινήτων.

Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία ανακοίνωσαν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η ΚΕΔΕ και όπως φαίνεται θα είναι ενδεικτικά των τελικών στοιχείων, που θα προκύψουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οπότε και έχει οριστεί η καταλυτική ημερομηνία για δηλώσεις χωρίς αναδρομικά πρόστιμα.

59.000 διορθωτικές δηλώσεις 

Πιο συγκεκριμένα,  βάσει των στοιχείων του υπουργείου στις πέντε ημέρες λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας, την «επισκέφτηκαν»  739.886 άτομα για να συγκρίνουν τα τ.μ. των ακινήτων τους -όπως αυτά είναι δηλωμένα στο Ε9 σε σχέση με ότι αναφέρεται στο Δήμο, όπου υπάγονται τα εν λόγω ακίνητα. Οι αιτήσεις με διορθωτικές δηλώσεις για το ίδιο διάστημα έφτασαν τις 59.600, εκ των οποίων οι 50.414 αφορούν σε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και οι 9.187 σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Επιπλέον, από τις 59.600 δηλώσεις, υπήρξαν και 1.230 από κατοίκους  εξωτερικού.

Συνολικά οι 59.600 αιτήσεις φανέρωσαν 1.585.717τ.μ επιπλέον προς τους Δήμους της χώρας. Ποσοστό 36,48% σε σχέση με τα δηλωμένα τ.μ. στο Ε9, αλλά και στους Δήμους, τα οποία και θα υπολογιστούν στα δημοτικά τέλη.

Ας σημειωθεί ότι έως τις 31 Μαρτίου 2020 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση δίχως πρόστιμα για τη μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης. Για την υποβολή της απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis. Η εφαρμογή παρέχει προσβασιμότητα σε όλους –περιλαμβάνει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο για τους πολίτες και για τις υπηρεσίες των δήμων- είναι, ακόμα, mobile friendly και κατάλληλη για τα ΑμεΑ.

Πάντως, με δήλωση του ο υπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η εν λόγω εφαρμογή είναι μόνο η αρχή για μια σειρά υπηρεσιών που συγκροτούν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, δηλαδή τη χρήση της τεχνολογίας για την απλούστευση των διαδικασιών και την αλλαγή της κουλτούρας των συναλλαγών μας με το Δημόσιο και τους φορείς.